В категория | Полиция

ПИСМО ОТ ЕДИН НЕЛЕГАЛЕН ГРАЖДАНИН

Здравейте, 

В началото на април започнах процедурата по подмяна на личните ми документи. В сектор БДС към моето РПУ (ІV-то, в Лозенец, София) попълних предоставените ми заявления и попитах къде да платя държавните такси. Насочиха ме към гише с надпис „каса”, но то се оказа гише на банка, от където мога само да преведа пари с банков превод (със съответната такса разбира се). Заявих недвусмислено, че искам да платя държавните такси директно, в брой, но служителката в сектор БДС отново ме насочи към услугите на банка-посредник. Отказах да извърша банков превод и попълнените от мен заявления бяха надлежно унищожени.

Последва продължителна по време кореспонденция – със СДВР, МВР, ІV-то РПУ, Мин. на финансите (което кой знае защо препращаше писмата ми към МВР) и др., в която кореспонденция аз упорито питах „къде мога да платя държавните такси за подмяна на личните ми документи в брой, съгласно закона” (Закона за Държавните такси). Кой знае защо всичките изброени инстанции се опитваха да ми внушат, че банковия превод е единствения „правилен”, в смисъл „законов” начин за плащане на държавни такси. Според тях законът императивно изисквал плащането на държавни такси за подмяна на личните документи да става по банков път, тоест чрез банков превод (за което всяка банка си събира съответната такса). Но и при най-внимателното прочитане на Закона за българските лични документи, Правилника за прилагането му, както и Тарифа № 4 (на които документи се позовават споменатите инстанции) не се намират никакви, ама никакви доказателства за това. (Според СДВР, Законът за българските лични документи дори дерогирал Закона за държавните такси – за справка: „дерогирам” – отменям, изключвам действието на…).

Единствено в писмото-отговор от Комисар Караначев (дирекция „планиране и управление на бюджета“ при МВР) ми бе съобщено, че МВР е избрало този начин на събиране на държавните такси в системата си (има се предвид гражданите да плащат чрез банков, пощенски или друг посредник). Поисках да получа повече информация за акт, с който МВР е направило този свой избор – заповед ли е, разпореждане, инструкция. На което същият Комисар Караначев ми отговори, че «В МВР няма акт, разпореждане или друг документ, с който да е забранено плащането на държавни такси в брой” – край на цитата. Ха сега де!  Излиза че от една страна няма пречка да си платиш таксите в брой, но в същото време, от друга страна, не можеш да си ги платиш в брой, защото „в системата на МВР няма практика държавните такси да се събират в брой” – цитат от същото писмо на същия Комисар.

В писане до инстанциите и чакане на отговорите им се изтърколи половин годинка… Срока на личните ми документи вече изтече, така че те са вече „нередовни” според закона. А човек с нередовни документи за самоличност си е „нелегален” отсекъде…

И така, ще се радвам ако получа ценни съвети и предложения как да процедирам оттук нататък в „търсенето и защитата на правата ми”. Защото грубото погазване на едно право, право на избор, гарантирано от закона (Чл. 2. от ЗДТ: Държавните такси …. се заплащат в брой или безкасово по съответната сметка.) води до нарушаването на друго право, а именно: макар че Българските лични документи са собственост на държавата. (Чл. 2. от ЗБЛД), то: Всеки български гражданин има право на документ за самоличност. (Чл. 4. (1) от ЗБЛД). А липсата на документи за самоличност води след себе си редица негативни последици за гражданина…

Лъчезар Стефанов

8 Отговора за “ПИСМО ОТ ЕДИН НЕЛЕГАЛЕН ГРАЖДАНИН”

 1. ADMIN INFO казва:

  Уважаеми Г-н Стефанов, благодарим Ви за точното цитиране на членове от закона,а относно подадения сигнал и след наша проверка, нашия екип, установи следното:

  4то РУ на МВР София е под прякото подчинение на Г-н Бучински(началник на 4РУ). При изискване на реда по подмяна на личните документи се оказа, че касата на 4РУ се намира на около 2м от самото 4РУ в която можете да внесете всякакъв вид такси. Ако имате документи с които отявлено Вие сте си в правото, моля да ги приложите като прикрепени файлове. Такава възможност е дадена в сайта, точно за такива цели. Ако има проблем в това, че не ви приемат парите за съответната държавна такса, Ви молим да ни прикрепите всички видове файлове в подробен мейл на адрес bulcommerce@gmail.com. Ако Ви възпира нещо друго моля кажете ни защото смятаме да предоставим сигнала на Директора на СДВР Г-н Иорданов…….

 2. lutcho казва:

  В последното си писмо Комисар Караначев ми пише /цитирам/:“С предишно наше писмо № Х-7217/05.10.2012 г., сме Ви уведомили, че в системата на МВР няма практика държавните такси да се събират в брой – на каса поради специфичния пропускателен режим в сградите, където се намират финансовите служби, а също така и предвид значителния брой административни услуги за физически лица, които се осъществяват в системата на МВР. Районните управления към СДВР и дирекция „БДС“, където се приемат документите за издаване на българските документи за самоличност нямат финансови служби, поради това има открити офиси на банки.“
  Ако говорите за такава каса – да, има гише с надпис „каса“, но това е гише на банка и там се извършват банкови преводи /срещу съответната такса, разбира се/

  Лъчезар Стефанов

 3. М..... казва:

  Тук е описано как един хасковлия-Тодор Бойчев е постигнал успех точно по същия проблем.Свържете се с него,мисля ,че съм го срещал и във фейса :)

  • lutcho казва:

   Благодаря за инфото, М….! :) Темата „Тодор Бойчев“ я следя горе-долу от 6 месеца – естествено във връзка с моите аналогични „търкания“ с МВР-то. По този повод влязох и в група с Тодор Бойчев във Фийсбука. Групата е именно за свободата на гражданите да си плащат държавните такси директно на държавата, а не „задължително“ чрез банки и други посредници. Тоест да се гарантира правото на избор, прокламирано от закона за Държ.Такси.
   И тъй като в случая закона е ясен и категоричен, явно няма да мине без да се срещнем с МВР-то в съда…
   Защото аз също като Тодор Бойчев отказвам да приема „изнудване“ от собствената си държава.

 4. parfum казва:

  Абе никой не пише за пощенските марки ,те като бандеролите са „документ“ за платени държавни такси

 5. me казва:

  Пос терминал, няма такси ;)

  • Лъчезар казва:

   Доколкото знам тези пос терминали съществуват по МВР-тата някъде от средата на миналата година /2013-та/. Но за пос терминал трябва банкова карта, а аз като лице без редовни документи вече нямам /от година време/, а и не мога да имам банкова сметка… Така че… параграф 22 :) Иначе, благодаря за информацията. В писмото става дума за факти и събития от април 2012 година. А тогава пос терминали в МВР-то нямаше – факт. :)

Обратна връзка


Отговори / Коментирай

You must be logged in to post a comment.

ПУБЛИКАЦИИ

Категории

Архив по дата

декември 2012
П В С Ч П С Н
« ное   яну »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31