Бих искала да споделя с Вас разочарованието си от поредната неуредица в Здравната Каса. Ето и моята история накратко, в която сигурна съм ще се познаят много дами не само от Варна, а и от цялата страна. През изминалата година имам два спонтанни аборта – за мое огромно съжаление не по мое желание, а по медицински показания и освен това съм и Rh – , а съпруга ми с Rh +, което налага и поставянето на инжекция Rho(D) Immune Globulin (Human), която е твърде скъпа 188, 34 лв. По клинична пътека № 142 от Здравна Каса казват, че тази ваксина ми се полага безплатно и че те превеждат сумата за тази инжекция на съответното здравно заведение /в моя случай СБАГАЛ – Варна/. И понеже имам такава информация и аз съм си закупила въпросната инжекция писах жалба до НЗОК, за да ми бъде възстановена тази сума – нали все пак плащам здравни осигуровки и имам някакви права.
След разговор и справка с д-р Радослав Минков /директор на здравното заведение/ оказва се, че всъщност Здравна Каса превежда сумата от 183 лв по клинична пътека № 142. От тази сума представете си трябва да се покриват разходите по извършването на операцията ми, да се заплати труда на лекарския екип погрижил се за мен аз да бъда изписана жива и здрава, да се заплати патологичното изследване на материала, иззет при извършването на операцията ми и ред други разходи /като болничен престой напр., упойка и т.н./, както и да ми възстанови сумата, заплатена от мен за инжекцията – 188,34 лв. Е повече от очевидно е, че сумата превеждана от ЗК 183 лв е крайно недостатъчна за покриването на всички разходи. И се стига до абсурда, че аз търсейки своите права ощетявам здравното заведение и използвам едва ли не безплатно базата, труда и професионализма на лекарите, работещи в тази болница. А аз съм възхитена от работата и отношението на лекарите в СБАГАЛ Варна и ми е тъжно да се стига до такива абсурдни ситуации, заради това, че някой от управниците ни в Министерство на Здравеопазването не си върши работата както трябва и просто измисля някакви законови разпоредби, които сами по себе си са най-малкото неадекватни и категорично необмислени. Вярно, че държавата ни е в състояние на криза и пари винаги няма, но замислете се Уважаеми управляващи и конкретно Вие г-жо Атанасова от коя сфера спестявате пари – най-важната Здравеопазване, та нали от тези лекари зависи здравето Ви, те отговарят затова населението да се увеличава и на бял свят да се появяват живи и здрави деца, а Вие с какво им се отплащате – мизерни заплати и безкрайно недостатъчно средства по различните клинични пътеки.
Замислете се над всичко това и направете радикални и адекватни промени, за да няма повече такива ситуации, а на целия екип на СБАГАЛ Варна с директор д-р Радослав Минков искрено пожелавам много здраве, късмет и да продължават да работят в същия този дух на професионализъм и акуратност!
Благодаря Ви, че Ви има!