В категория | Фирми

Тормоз от работодател

Здравейте,искам да споделя с вас моя случай.
Работя в детски дом. Повече от една година бях социален работник,но ме принудиха да стана детегледачка,защото някои колеги се дразнели от факта,че те са детегледачи,а аз не.За информация персонала беше директор,социален работник и пет детегледача,сега сме без социален ,а аз станах детегледач.Подписах под натиска от тяхна страна,че иначе ставало лошо и ще намерят начин да ме махнат.След като подписах се наложи да излезна два дена болнични,защото детето ми беше болна.Същите колежки заедно с директорката ме обвиниха,че нямам съвест и колегиалност да излизам в болничен при положение,че се работи на график.Тормозеха ме постоянно.Казваха,че моето образование-аз съм студентка в момента задочно,им пречи и нагнетява конфликти сред колективи.
В последствие се случи,че се обади стара мое хронично заболяване и ми дадоха болнични с назначена физиотерапия в момента.Кмета ,който се явява работодател ,понеже сме към общината, разреши на директорката да ми намери заместник.Тя обаче, се обажда и ме тормози да отида на работа по време на болничния,нищо че не било редно.Аз и отказах и тя ме заплаши ,че дълбоко ще съжалявам за това.Въпроса ми към вас е как да се защитя в този случай и да се спася от тормоза при все ,че е явно целта им е да ме принудят да напусна.Става въпрос за ЦНСТ-гр.Брезово,обл.Пловдивска с директор Станка Стоянова.
Благодаря ви предварително.
Гергана Митева

72 Отговора за “Тормоз от работодател”

 1. amigo казва:

  Ако имате възможност да си намерите друга работа – не се колебайте.
  Все пак имате детенце и то ще има нужда от вас ,иначе стреса на работното място може след време да Ви се отрази здравословно.
  Със сигурност ще има по-добро място за работа от това заведение.
  Търсете го!

 2. Петя казва:

  1. За социален работник май трябва да сте завършили образованието си, а не да сте студентка!
  2, КОЛЕКТИВ!!! Ами я помислете, дали само другите са Ви виновни?!? Странно: всички срещу един. Явно забравяте принципа: в един проблем
  и двете страни имат вина!
  3. Девойко, какво образование имате?!? Писмото Ви е пълно с грешки!!! Казва се изляза, а не „излезна“; след „подписах“ има запетая; „детето ми беше болна“ :) )); „Кмета ,който се явява работодател ,понеже..“; ….Вие сте доста неграмотна…..Особено за социален работник и възпитател това е недопустимо!!!
  4. Хайде, дайте мнението и на другата страна! Лесно е да се говори само от Ваше име!!! Некоректно е!!!
  5. Ами напуснете…..не Ви е там мястото…а при работа на график, все някой трябва да поеме и Вашите смени…май не е много коректно…!

  • по-спокойно казва:

   Петя, много сте крайна. Давайте го по-спокойно.
   Гергана сигурно е доста млада, не съм съвсим наясно, но мисля, че може да работи като социален работник и като детегледач, докато още следва. Виж, за възпитател, вече се изисква завършено образование. Както и да е, май не в това е проблемът. Проблемът е в болничните. Децата боледуват, безспорно майките излизат в отпуск, но ако злоупотребяват с болничните, тогава трябва да се внимава. Нека Гергана сама си прецени това. Тя е доста млада и трудовата дисциплина й тепърва ще се изглажда. Ако не й достига време за детето, следването и свободното време, може би трябва да премисли, кои са й приоритетите. В днешно време работа трудно се намира, не знам, хората ходят и болни на работа, за да я запазят.. Преглъщаме и подтискаме достойнството си често, в Бг няма добра работна среда и съпричастни работодатели, социалните времена отминаха! А за физиотерапия, щом е на смени, съветвам я да я осъвмести с графика за работа и колегите си.
   Петя, а колкото до грешките в текста, всички често грешим, особено когато го набираме, и не защото сме неграмотни! Няма нужда от крайности, обиди и нападки. Все пак, момичето моли за съвет.
   И на мен съветът ми е този: мобилизирай се, работи, учи и се грижи за детето си и не забравяй, че без работа не можеш и да го храниш.
   Гери, здраве, успех и разум ти желая!
   една майка на голямо момиче :)

   • Надежда Хаджиева казва:

    Петя, права Сте в частта за множеството правописни грешки. Не е оправдание това, че сега масово училишето е виновно за това. Ако човек държи на себе си, ще се ограмоти въпреки неграмотните учители.
    За останалото подкрепям „по-спокойно“, макар да не приемам анонимността.
    Освем всичко друго, ако един детегледач е болен, може да зарази и децата от групата, за която се грижи. Това, че са на смени, не може да принуждава наистина болни хора да ходят на работа в детска градина. Децата не могат да се пазят сами в заразна среда.

    • някой казва:

     На тебе май живота все даскалите са ти виновни. Да си станала даскалица а не………..

    • Pavel казва:

     Много ме дразнят поученията за някакви правописни грешки от хора, които не са съвсем наясно с правописа, но се опитват да се правят на учители на другите!Надежда Хаджиева казва: освеМ вместо ОСВЕН, сигурно така си го говори, и „сте“ е учтива форма, но не се пише с главна буква като „Вие“, така че спрете да поучавате за правопис хора, които имат съвсем невинни грешки.Те не са от неграмотност , макар че е вярно ,че същата се шири повсеместно в днешно време. Моля съсредоточавайте се върху темата.

    • Учителя казва:

     Учителите ли са неграмотни? А за претенциите на родителите и самите деца… да кажете нещо. Или и Вие сте от тях?

  • баба вихронрав казва:

   Петя, да ти имам проблема. Търсиш под вола теле! Знаеш ли откога пиша без да спазвам правилата и дори не гледам какво пиша? Това съвсем не значи, че съм неграмотна. отвори учебниците одобрени от МОМН и чети грешките там (граматически,пунктуационни, смислови, каквито ти душа сака), погледни в академичните среди или в кореспонденцията в държавната администрация, която не рядко е копи-пейст, виж по тв и в пресата грамотността на журналистите…чак тогава обяснявай, как да пишем във форумите. Тук става дума за социален работник. ай върви да работиш в дом за деца и ми се обади след един месец, няма да си знаеш и малкото име. Филма за децата в Могилино гледала ли си го? Проблемът за който пише потърпевшата е общ. Хората заемащи ръководни постове се самозабравят…докато не си намерят майстора.

  • Веселина казва:

   Петя , писна ни от коректори като ВАС !Струва ми се , че не бихте била особено грамотна в състояние на АФЕКТ !Нормално е човек в такова състояние да допусне граматически и правописни грешки . Девойката се опитва просто да получи съвет от компетентни за това хора , а не да я поучават на грамотност ! Бъдете здрава и си пратете грамотността по дяволите .
   П.П. Можех и по – цинично да Ви го кажа ,но устоях на изкушението да си доставя това удоволствие !

   • Маринов казва:

    Браво, Веселина! Наистина момичето се надява на съвет, попаднала е едно гадно положение, а петя и останалите кокошки се включват в общия хор, който напада младото момиче!
    Ами, Петя, иди ти на село и сменяй така работата, както съветваш!
    Ако не можеш да дадеш добър съвет – просто си мълчи!

  • Яна казва:

   Петя, вие да не сте на министър дъщеря Как може по такъв начин да нападате една майка Явно не ви е грижа за децата

  • SkylineGTR казва:

   Петя!?
   Когато се задава въпрос се отговаря на него, а не се пишат 20 реда с ненужна информация. Хората, които са си грамотни я получават от поста.

   Не е нужно да бъдете на всяка манджа мерудия!

   Да ви попитам, с тези темпове на отсяване на къртовската работа, до къде ще стигне света в даден момент, ако няма и такива хора, които да я работят?

  • Лилия казва:

   „Коментарът“ на „Петя“ не е коментар, а злобна нападка на платен провокатор. Докато даваме трибуна на подобни същества, ще живеем в Ад…

 3. Стефка казва:

  Здравейте,
  възможно най- тъпият съвет да си потърсите друга работа вече сте го получили. Това, че ви се налага да ползвате болничен не означава, че сте отказали да си вършите работата. Аз също съм ощетена на работното си място, защото полагам по 70 часа извънреден труд на месец!!!, който не ми се заплаща, защото „шефовете не обичат да плащат“, но не мисля, че решението е да се махна. Живеем в държава със закони и ще си търся правата. Бягането от проблема не е решение. Ще се радвам, ако някой адвокат се свърже с мен за съдействие и по моя проблем.

 4. Стоя казва:

  Работех в ОбА и кметът на общината ме обвини,че не съм гласувала за него.Започна тормоз,подобен на гореописания.Влоши се здравослоовното ми състояние от непрекъснатото напрежение и психически тормоз.Напуснах работа за да запазя достойнството си и здравето си.Написах жалба до Комисията за защита от дискриминация.Повече от една година не могат да решат жалбата ми,защото установиха,че наистина съм дискриминирана и подложена на постоянен тормоз.За мен ще има само морално удовлетворение и се чудя,защо ли трябваше да се занимавам с тази комисия.Истината е тази,че в работодателят е и хляба и ножа.Най-добре е да си изясните отношенията и ако не те искат да си тръгнеш.

 5. Ана казва:

  Здравейте,
  Според мен е крайно време да си възпитаме работодатели. Докато приемаме да се отнасят с нас като с роби, ще имаме робовладелци. Познавам логиката „Няма незаменими хора“ и „За твоето място знаеш ли колко още чакат“, но ако и следващите, които постъпят на работа си търсят правата, работодателят в крайна сметка ще трябва да отстъпи.
  Гергана е още млада, има избор, а трябва и да дава пример на детето си.
  Гери, търси си правата, никой не трябва да те кара да се чувстваш виновна затова, че ти или детето ти сте болни. Съжалявам, че не мога лично да помогна, но потърси местната инспекция по труда.

  • мариана казва:

   Здравейте! Аз дълги години търпях обиди, подигравки, какви ли не номера….и то само защото бях с по-добро образование! Но най- ме обиди един работодател, даже по-млад от сина ми, при когото работих 2009г. 9 месеца. Случи се така, че си ударих главата в ръба на една тераса/ просто валеше дъжд и вървях с приведена глава/. Получих комоцио, но моя работодател не ме пусна в болнични…каза, че аз не правя нищо, само лежа!!!! От това получих инфаркт, но той пак не ме пускаше в болнични, даже трябваше да постъпя в болница, но той не ми разрешаваше…Казах му, че няма да мра тука /на работното си място/ и постъпих в болница. Още първия ден ми се обаждаше няколко пъти , за да ме обижда, нагрубява и заплашва…Каза ми , че не е виждал по-голяма откачалка от мен !!!…..А и още докато работех, ме караше през почивните ми дни да му плащам на едно място водата, на друго място СОТа и още много гаври… Вследствие на тези заболявания, а и други, предишни, вече трета година съм пенсионер по болест. МОЯ СЪВЕТ Е ДА НЕ ТЪРПИТЕ НОМЕРА И ОБИДИ, ПАЗЕТЕ СИ ЗДРАВЕТО!

 6. Maрински казва:

  Я им е*и п*тката майна и си ходи на работа…. опция А) казва6 на кмета за проблема и заедно търсете отг. опция Б)на тормоз с тормоз вирва6 си носа и да не ти дреме траещ си егото горе и тва е. опцич Б)бие6 отбои но това не е за предпо4итане. опция Г) казва6 им аз сум тук по работа и такива негативни отно6енич не ти харесват да си променчт малко отно6ението ( ако се стигне до това им го кажи максимално спокоино това 6те ги претисни до известна степен) защото не е нормално. и 4е сме големи хора 21-ви век….ала бала. успех!!!!!!

 7. Д. Манчева казва:

  Какво да ти кажа? Не подписвай документ, без да го прочетеш и да го консултираш с Кодекса на труда. За неопитен човек има много уловки. Първо: ти защо подписа? Защото съкратиха щата, или просто защото се подчини от страх да не останеш без работа? Колектива не те интересува, когато става дума за твоето работно място. Защото ако не си – ще е някой от тях. Какво предпочитат те, нали знаеш? Всеки си е стиснал мухлясялото парче хляб и го гризе с настървение, докъто го има.Когато някой е в болничен след третия ден плаща НОИ. Поради тази причина бюджетът на вашата директорка не се нарушава. Тя спокойно може да наеме човек отвън.
  Не зная защо, но ми се струва че “ петя“ е някой от колектива / не от неграмотност писах името и с малка буква/. Не и се връзвайте! Сит на гладен- вяра не хваща.Щом сте студентка – значи имате съгласието на работодателя си за това. От тук произтичат известни затруднения за него, но ако е компетнтен и има управленски качества – ще се справи, вместо да насъсква колектива и да ви напряга в труден момент.

  • Петя казва:

   Д.Манчева, „петя“ не е част от колектива, а човек, работещ в подобен колектив. При това също възпитател, а не „сит“ работодател:)) Разликата е, че си обичам работата, отдавам се изцяло на задълженията си и знам какво означава отсъствието само на един колега от работа за графика ни! А и ние имаме семейства, деца и странични интереси!
   Естествено, че всеки трябва да си търси правата, но БЕЗ да нарушава и тези на другите около него. Винаги в един спор има и две страни, а тук не виждаме мнението на другата страна. И няма как в такава ситуация и двете страни да нямат вина /за съжаление!!/: било е действие или бездействие.

   • Маринов казва:

    петя, продължавате да бръщолевите глупости, вместо да давате добри съвети! в случая работодателя къде дреме, та няма човек , който да сменя излезлите в болнични и отпуск?! що се намесвате на страната на скапан шеф, когато ви искат съвет?! ако една служителка в болнични е проблем за графика, как тогава всички служители излизат в отпуск?! значи нещо с графика и назначенията не е наред! не можеш да нарушаваш правата на някой затова , че си болен! я се вземете в ръце и се ограмотете малко, и не само в правописа!

   • Сис казва:

    Драга Петя, като човек работещ в сферата трябва да сте наясно че „болен“, не се ходи на работа!!! Тук не говорим за фаянсаджия, а за жени, грижещи се и ОБКРЪЖЕНИ ОТ ДЕЦА !!! Дори от елементарно възпитание човек си стои и се лекува, вместо да РЪСИ ЗАРАЗИ И ДА ПРЕДАВА ЩАФЕТАТА в колектива.Този факт може и да е вписан в трудовия Ви договор, ако сте обърнали въобще някакво внимание. Г-н Маринов, много точно Ви го е казал, имате проблем с графика, щата на служителите. Но вероятно и с ръководителя, щом сте обзети от ЗЛОБА ЗА НАРУШЕНИЯ ГРАФИК!

 8. Яна казва:

  Напълно съм съгласна с Ана!Всеки трябва да си потърси правата,пък каквото и да му коства.То незаменими хора наистина няма,те просто са незабравими!

 9. Динко казва:

  намерете някой ваш близък да поступа без видими белези тормозника

 10. A. казва:

  Самоубий се. Пестиш си много по този начин. А и щом си допуснала да те мачкат така не губиш кой знае какъв живот.

  • Василка Марангозова казва:

   Може ли такова отношение!?Знаете ли какво значи да работиш непрекъснато под влиянието на психически или физически тормоз!?Аз съм го изпитала-никак не е здравословно!!!Аз обичах работата си и давах всичко от себе си,но….всяко нещо си има граница!!!В един момент чашата преля и аз смених и работата и работодателя си!!!Но не е хубаво да се подигравате с чувствата и неволите на който и да е.Ако можете да посъветвате или помогнете по някакъв начин ,направете го !!!Моите уважения към Вас,но не сте прав или права!!!

  • Vipera berus казва:

   Що за простотия? Ами ако момичето наистина е в депресия? Знаете ли такъв съвет докъде може да доведе? Явно не сте в добро психическо здраве, щом можа да Ви хрумне само това! Ами направете го Вие. Дори и животът Ви да е прекрасен светът няма да загуби много!

 11. blacklotos казва:

  Няма ли някъде място за продавач консултант или касиер? Спрямо заплащането на социален работник тези две професии (макар къде къде по-малко престижни и като цяло безперспективни) са по-добре платени… Кофти, но факт, такава държава са ни построили едно време, че трябва в един хубав момент да се чатнем, че трябва да се промени, но не само, а и да го направим.
  Според мен това няма да се оправи като поведение, човек ако е крив си е крив цял живот (в случая използвам крив от гледна точка лош характер), било то началник или депутат.
  И така, друга работа, една хубава българска псувня и това е. Няма друг вариант. :)

 12. Аз казва:

  Моето скромно мнение е да си заемеш позиция.Имаш си трудова характеристика….върши си работата и никой с нищо не може да те закача.Могат да си приказват и да заплашват,но в действителност нищо не могат да направят.Абстрахирай се от глупостите.Ползвай си болничен когато ти се налага и отпуск когато искаш.Това е плюса на тази работа.Никой не може да ти забрани да си болна.И…по-спокойно…не показвай,че се дразниш!:)

 13. Елена казва:

  Привет! Моят съвет е да се свържеш с Инспекция по труда и да напишеш жалба. По закон по време на болничен никой няма право да те закача – нито да звъни, нито каквото и да било друго. Само това е достатъчно за проверка. Ако нямате соц. работник, а принципно имате щат за това, който не е съкратен чрез Бюрото по труда (искрено се съмнявам от там да са дали такова разрешение, а без тяхно разрешение щат не се съкращава)пак може да поискаш проверка. Защо ти се сменя длъжността, защо няма назначен друг на тази длъжност, задължително е да е имало конкурс за това назначение – пак проверка. От личен опит те съветвам да напишеш първо жалбата в сайта им в интернет, тогава са длъжни да отреагират в кратък срок и няма как да се скатаят, защото ако отидеш на място и не си много ориентирана, може и да те помотаят доста или направо да не успееш да постигнеш нищо. Но когато е по интернет, няма как да го скрият и да не си свършат работата. Много са мързеливи, но с настояване ще се задействат. А после твоите колежки и шеф няма да смеят да те пипнат, защото вече става мн лесно да се проследи какво правят срещу теб и с какви средства. Тъй че – още днес седни и напиши една жалбичка.

  • Мариана казва:

   Аз ви написах за моите неволи. След като излязох от болница, и вече бях по-добре, се консултирах с адвокат към КНСБ, но той ме посъветва да не се занимавам, нямало да докажа нищо, а само дълги месеци допълнителен тормоз….В днешните работодатели е и хляба, и ножа…/ не че и преди 89-та година не беше така…../

 14. Мило момиче!Не позволявай на някакви негодници да те тормозят!Може да ги осъдиш за психически тормоз и дискриминация,не се оставяй ,аз също страдам от една такава негодница и некадърниците с които се е събрала!Не се надявай ,обаче,да намериш праволинеен и обективен директор ,такива няма,не е виновно училището за неграмотността на младите хора,виновна е държавната политика ,която съсипа репутацията на учителя и толерира мързела…защото един прост народ по-лесно се мачка…Успех момиче!Ще се бориш!С най-добри чувства…аз!

 15. Ина казва:

  Здравейте. Не позволявайте на работодател да тъпче работник. Законите дори по КТ/Кодекс на Труда/ в 90% са в защита на работника. Това малко работници явно го знаят и работодателите спекулират с това. Грамотен или не работника ТРЯБВА да си знае правата ! Възможно най безболезнения начин , е да седнете и спокойно да поговорите. Като не стане , търсете си друга работа , но не напускайте докато не си намерите. Не подписвайте нищо преди да се консултирате с хора знаещи КТ.
  Успех !

 16. Токимеки казва:

  Здравейте,
  Пиша с доза страх, да не би да „оплюете“ и мен за правопис. „Петя“ да не би случайно Вие да сте г-жата директор Станка Стоянова ??? Молете се никога да не изпадате в подобна ситуация !!! За жалост аз минах по подобен път – за 7 месеца загубих 12кг.и изпаднах в депресия, в последствие хормонален дисбаланс и по лекарска диагноза – на база стрес. Какво направих ли? Като за начало намерих си нова работа, в столицата, т.е. смених града. Родителите ми гледаха детето 2години, разведох се, защото човека до мен не искаше да ме разбере и спрях приема на всякакви лекарствени форми. Сега мога да се „похваля“ със значително по-добро здраве, детето е до мен, посветила съм голяма част от времето си на нея (не, че пропуснатото може да се набави), парите естествено не стигат за всичко, но не сме си лягали гладни. Съдилищата мила Гери най-много да Ви „оскубят“ до неузнаваемост, а ефекта да е отрицателен, защото който загуби – той плаща. По-добре използвайте средствата за адвокатски хонорар за детето си. Щом се е създала такава ситуация, отърване няма. ПРОСТ народ не може да се вразуми. В такава ситуация важи поговорката: „По умният отстъпва“-това не означава, че си победена, напротив! Искренно се надявам да успееш да отстоиш позициите си, каквото и решение да вземеш. Също така се надявам правописа да не е притеснил четящите.

 17. Изаур Хабибов казва:

  Петя, соске те керес ту манге?

 18. Дети казва:

  Един съвет от мен, пък ако искаш го приемай. Не приемай проблемите в работата за лични проблеми. Само допълнително си пренасяш стреса вкъщи. Повярвай ми излишно е, сама ще го осъзнаеш. Аз също съм учила задочно и детето ми беше малко. Просто ти съчувствам, защото знам колко е трудно. Но убий простака с мълчание, изобщо не им обръщай никакво внимание и си прави каквото ти считаш че е правилно. Остави ги да видиш до къде ще стигнат, то човешката простотия граници няма.

 19. Милена Димитрова казва:

  Момичето се обръща за съвет. В резултат получава всякакви абсолютно безполезни и недоброжелателни коментари. До кога в България служителят сам си е виновен за това, че му нарушават правата!? Вие, които сте писали, никога ли не сте се сблъсквали с лошо отношение от страна на работодателя за чести отсъствия, поради болест на малкото си дете!? А когато се разболее човек и е в невъзможност да работи и е в законно определеното си право да ползва болничен, защо трябва да търпи некоректно отношение на работодателя си!? Отпуска може да бъде прекратен от работодателя при възникнала необходимост, след издаване на съответните заповеди и надлежно уведомяване на работника или служителя. Болничен обаче не може да бъде прекратяван от работодателя. Нещо повече, ако лицето, било то работник или служител, се върне на работното си място преди прекъсване на отпуск поради болест и с него се случи нещо на работното му място – злополука, авария, смърт – то работодателят подлежи на съдебно дирене и ако се докаже вина, носи наказателна отговорност. Всичко описано от младата жена, макар и написано под импулс и с неизправен правопис, абсолютно охарактеризира случай на тормоз на работното място. За съжаление не рядко явление по адрес на млади, наскоро назначени хора. Като се добави, че описаната работна среда е предимно женски колективи, на мен ми става пределно ясно, че става въпрос за не много редни човешки отношения. Моят съвет е да не се даваш без борба. Десетките момичета в това положение заслужават да отстояваш правата си! Направи го заради себе си и заради детето си, което да види твоята борба и от личния ти пример да се научи как да бъде българин, който не бяга, когато го репресират, а чрез дадените му от закона правила се справя. Напиши официална жалба до кмета и до шефа на твоята шефка. Сега е време на безвластие и ръководителите от общинските и държавни учреждения ги очаква кадрил. Търси си правата! Успех!

 20. hili azisowa казва:

  Nadegda sasto e sbarkala pishe se “ u4ilisteto “ , a ne u4iliseto , no towa ne e zaradi negramotnost sigurna sam :) . Geri kasmet tarsi si prawata i mislya, 4e ako si zarazna bolna znaesh mnogo dobre kakwo da prawish , wapreki , 4e nikade ne spomenawash za takowa zabolyawane ,kakto kazwa Nadegda . Wapreki wsi4ko brawo , 4e u4ish , rabotish i si gledash deteto , wapreki hrohi4noto ti zabolyawane . Samo napred ! Prostete za greshkite ako imam takiwa . :)

 21. Цвета Реджова казва:

  До болка познат проблем.В лицето на младата жена виждам себе си.Точна рецепта ,за противодействие няма. Права се търсят с много познания със законите,но те в България често се сменят и заобикалят .Моят съвет е да си спазва длъжносттната харектеристика,ако няма такава да иска такава ,трябва да и я дадът.Да го кара по-ларш ,да не обръща много внимание на колегите,защото завистта няма граници. Да премисли ,как да съчетае ученето ,работата и гледането на детето.Да махне с ръка и да гледа да и е добре на нея.Угодия няма. Прочети няколко пъти Кодекса на труда,гледай да не си в нарушение с него ,Другото са подробностти.

 22. РАДО казва:

  Не позволявай да те мачкат!Консултирай се с юрист.Не вземай под внимание шибаните коментари на разни духлювци..Не го заслужават.Трудово-правните дела са държавни,тоест са безплатни…

 23. Emo казва:

  Според мен трябва да им теглите една голяяяма майна и да си търсите друга работа. Защото в крайна сметка най-важното е спокойствието на човек. Аз не бих позволил някой да се ебава с мен.

 24. Цветелина казва:

  Аз имам основания да твърдя,че съм некоректно и неправилно освободена от работодател.Работех в една фирма до мига ,в който получих покана от частен съдия изпълнител за запор на заплата,тъй като не си бях плащала редовно вноските в една банка.Не бях плащала,защото преди да започна работа една година и половина бях на борсата,а се грижа сама за дъщеря ми ,която е първа група инвалид и с нейната пенсия и моите двеста лева от борсата не можех да плащам нищо.Така се стигна до това положение и тъкмо си стъпих малко на краката и дойде запорното съобщение.Банката е права да си иска парите,но аз бях изгонена от работа на втория ден след съобщението,като ме принудиха да напиша ,че напускам по взаимно съгласие,какъв беше проблема не виждам,да ми се удържа дължимата сума ида си работя,само че на някой не му се занимава с документи и вноски по банки.Но нали много такива като мен трябва да работят ,за да си плащат задълженията,сега пак съм в задънена улица,само че нямам право и на борса,защото не бях съкратена,а по взаимно съгласие,а нямам нужните месеци.Какви са тези работодатели,не стига че като роби им работим за по 400 лева ,ами при някакъв проблем и то не техен те гонят от работа.Потресена и унижена съм от тази ситуацияи знам,че не мога да си търся даже правата.

 25. Вячеслав Попов казва:

  Госпожо Митева,
  Не съм чел предишните коментари за да не се влияя от тях. В конкретният случай имате право да подадете жалба до Инспектората в Министерството на труда и социалната политика – с копие до Асоциацията на социалните работници в България. Но трябва Вашата жалба да бъде потвърдена с определени доказателства – документи, лица, които да свидетелстват при проверката за наличие на тормоз на работното място. При подобен случай, в който по време на законно установен отпуск по болест Ви приканват да отидете да работите в местоработата Ви подайте сигнал до инспекцията по труда, на която според КТ са дадени правомощията за цялостен контрол по спазване на трудовото законодателство.
  С уважение: Вячеслав Попов – дългогодишен социален работник.

 26. Росица Тодорова казва:

  ТОРМОЗЕНИТЕ НА РАБОТНОТО МЯСТО ТРЯБВА ДА НАМЕРЯТ НАЧИН ДА ПОТЪРСЯТ ПРАВАТА СИ, ОСОБЕНО ИНВАЛИДИТЕ. ПИШЕТЕ ЖАЛБИ, СИГНАЛИ, ПУБЛИКУВАЙТЕ МАТЕРИАЛИ В МЕДИИТЕ. НЕ ОСТАВЯЙТЕ „ПЕРСОНАЛА“ ДА ВИ РЕКЕТИРА И ПРИТИСКА. ИМА НАЧИНИ ДА СЕ ЗАЩИТИТЕ. ПОДОБЕН СЛУЧАЙ ИМА И С ДЪЩЕРЯ МИ, КОЯТО ИМА ХРОНИЧНА БЪБРЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ, А СА Я НАКАРАЛИ ДА ВЪРШИ ТЕЖКА ФИЗИЧЕСКА РАБОТА. ПЪРВО ЩЕ НАПИША ЖАЛБА В ОБЩИНАТА СРЕЩУ РАБОТОДАТЕЛЯ, СЛЕД ТОВА ЩЕ ПОТЪРСЯ ДРУГИ ОРГАНИЗАЦИИ, КОИТО ЗАЩИТАВАТ РАБОТНИЦИ И СЛУЖИТЕЛИ И НАЙ-НАКРАЯ ЩЕ ИЗПРАТЯ СИГНАЛ ДО ОМБУДСМАНА К. ПЕНЧЕВ, КОЙТО ПРЕДИ ДА МИ ОТГОВОРИ, ЩЕ НАПРАВИ ПРОВЕРКА ПО СЛУЧАЙ. И ТОГАВА ЖАЛНА ИМ МАЙКА НА КОЛЕГИ И РАБОТОДАТЕЛИ.
  НЕ СЕ ОСТАВЯЙТЕ ДА БЪДЕТЕ МАЧКАНИ ОТ ПРОСТАЦИ И ПРОСТАКЕСИ!

 27. Borislava казва:

  v slu4aq momi4eto e pravo. Tq ima pravo da raboti 6tom e stydentka. Ima pravo na otpysk i na bolni4ni estestveno, 6tom e na dogovor! To vseki gleda da se vuzpolzva, no ako sum na teb 6te stoq i az 6te gi torzmozq! Kakto i te – ti su6to ima6 prava (vseki ima). Nemoje poneje si se razbolqla – da te vikat na rabota. Ima si dokument ydostoverqva6t tova. A ako v kraen sly4ai se nalaga ne6to – oburni se kum suotvetnata instityciq…!!! Yspeh!

 28. Evelina казва:

  Осъдих бившия си работодател и вече втора година не мога да си получа парите. Дали има смисъл от всичко това, което пишете?

 29. taniajo казва:

  Здравейте! Разбирам много добре, как се чувствате. Имала съм подобни проблеми. И детето ми е било болно и са ми правили проблеми и са ми задавали парадоксалния въпрос Как го гледаш това дете?- все едно, че съм искала да се разболява. Даже не са ме пускали в болнични, когато е било болно. Няма да забравя един 8 март-това беше най-жестокият 8-ми в живота ми. Детето ми беше болно- с разтройство, повръщане, температура, а аз-на работа. През 2 ч. хващах такси и ходех да го видя/нямаше кой да го гледа и стоеше сам/. След това нечовешко отношение се заклех, че детето ми и моят живот са винаги най-важни в живота ми. Преглътнах ситуацията, но след около 7-8 месеца си намерих нова работа. В момента замълчи, но си търси нова работа! По другият случай за преназначението ти мога да кажа и това съм преживяла. Искаха да ме съкратят по взаимно съгласие, бях на работа на смяна и помолих да изляза за да говоря с адвокат. Отговорът беше-Ти си на работа! Е, обадих се на приятелка, която ми прати тел. на адвокат. Звънях на този адвокат през целият ден, в който бях подложена на тормоз. В крайна сметка нещата се уредиха благоприятно за мен. Да е жива и здрава моята приятелка, която ми прати в този момент тел. на адвоката. Така, че никакво КНСБ, по-добре се консултирай с двама независими адвоката, отколкото да имаш неприятности после. Но, както и да погледнем нещата -това не е твоето място! Намери твоето място и не забравяй, че който търси намира, така ще си не само ти щастлива, но и детето ти/ от личен опит говоря/! Успех!

 30. П.Д.Х. казва:

  Аз казва:
  17.04.2013 в 23:57
  Моето скромно мнение е да си заемеш позиция.Имаш си трудова характеристика….върши си работата и никой с нищо не може да те закача.Могат да си приказват и да заплашват,но в действителност нищо не могат да направят.Абстрахирай се от глупостите.Ползвай си болничен когато ти се налага и отпуск когато искаш.Това е плюса на тази работа.Никой не може да ти забрани да си болна.И…по-спокойно…не показвай,че се дразниш!:) –>След обстойния преглед и прочитането на всички коментари, по-скоро се съгласявам с „АЗ“.
  За „несправедливото отношение“ на работното място МЕКО КАЗАНО, смятам, че всеки го е изпитал на собственият си гръб в тази държава, където правила няма – има само работа в интерес на работодателя с всички възможни средства и усилия, за сметка на личният живот и успоредно в борба с така нареченият колектив, чието единствено качество като такъв е да се сплотява по време на „криза в средата на работа“ срещу вълнения в същата, дължащи се най-често на неспирно грижещият се за това да има такива Работодател!Унижението и вторичните стресове идват именно от неколегиалното и противно на всякаква логика, разривно отношение, с което колегите се стремят да намерят възможно най-благприятният за тях изход от всяка критична ситуация в работната среда като се „отърват“ от всеки, който им“разклаща лодката“ образно казано(това може да ремине до болестно състояние, съществуващо само в главите им – плод на никсото самочувствие и неуспех в реализацията им в обществен или личен план)!СПИРАМ, ЧЕ КАЗОХ ПОВЕЧЕ ОТ ДОСТАТЪЧНО!Мога да напиша цели научни трудове за това, но както виждаме – с тази съдебна система, на която могат да разчитат единствено убийците и престъпниците за благополучен край – всеки глас е в ПУСТИНЯ!В каквато се е превърнала цялата ни държава!

 31. Станка Стоянова казва:

  Право на отговор
  Здравей, Гергана! Аз съм въпросната „кофти“ директорка Станка Стоянова. Единствената, която толкова дълго беше на твоя страна и ти даваше възможности да се докажеш, но уви, ти злепоставяше и мен навсякъде.Заплиташе се в собствените си игрички и женски тайни, но нищо не остана за дълго скрито-ти не идваше на работа,за да си полезна, за да даваш от себе си-а тук това е необходимост и ежедневие.
  Попаднах случайно на този твой коментар….и той не ме учуди.Всеки, който е работил с теб, има подобни мили спомени.
  Не става дума само за мен или за Кмета, а за името на Център за настаняване от семеен тип „Дом за нашите деца“,където аз работя и се раздавам от създаването му. Няма да коментирам професионалните и личните ти качества, нито след каква твоя проява се разделихме-всеки брезовец те познава и недоумяваха как сме те взели на работа…
  Правилно постъпи, че напусна. Нито едно дете не е попитало за своя бивш социален работник, а колегите се концентрираха върху важните неща.Не зная защо така…Откакто си тръгна,успяхме да открием компютърна зала, а сега и ще заведем децата на море.Това ей така, докато само си интригантсваме и се чудим как да те унищожим.
  Никой не ти желае злото-ти си го правиш. Където и да се устроиш-ше се иска да работиш и да си човек.Това щях да ти кажа, ако можеше да ме разбереш.

 32. Хардкор казва:

  Петя, Вие сте БОКЛУК, ОЗЛОБЕНА УТРЕПКА И ПАРАЗИТ!!! Достатъчно грамотно ли го написах, МЪРШО ИЗГНИЛА?! Жената търси съвет и солидарност, а не малоумни изроди, като ТЕБ!

 33. Conroy казва:

  По всичко личи, че на тези хора им е крив живота. Оплачи се в някьква институция си гледай кефа, пьк си мьлчи. Ако си мьлчиш едва ли ще имат причина да те уволнят.

 34. rojy1 казва:

  Аз ,понеже не си затварях очите и устата за истините и проблемите на работа – сега съм на борсата

  • тони казва:

   И аз съм така като Вас, само че, защото си отварях очите и устата! :)
   Както виждате,Гергана, няма как да почерпиш чужд опит, хората са толкова различни!…
   Психичен тормоз трудно се доказва, може, ама трябва да загрубее играта – а от това няма да спечелите и Вие, повярвайте ми!…
   Ами щом всички са срещу вас, въпрос на време е според мен да ви намерят цаката…Нов договор, това предполага, че той е срочен, нали?…Е, най-вероятно просто няма да Ви го подновят…Затова, ако можете да загладите нещо отношенията си с директорката и колегите, опитайте…
   Ако не -здраве да е! Не е свършил светът! Помня, че когато за пръв път напуснах работа, изпитах огромен страх – още не бях забравила колко дълго съм я търсила…Но, сега съм благодарна на смелостта си. Оказа се, че всяка следваща работа, беше по-добра от предходната или поне аз полагах усилия да се случи така…

 35. Калинка Малинка казва:

  Мале,ами то момичето сигурно е пишман,че е попитало!А от Петенца и на мен ми е писнало!/,,,,!!—…/Ако има пропуснати да си ги добави,който иска.като сол :) !

 36. Калинка Малинка казва:

  „Откакто си тръгна,успяхме да открием компютърна зала, а сега и ще заведем децата на море.Това ей така, докато само си интригантсваме и се чудим как да те унищожим.“ Малееееее ,това се казва щколуван директор-, де го чукаш,де се пука!

 37. Надя казва:

  На първо място, всеки работник или служител би следвало да е грамотен. Ако е грамотен, ще прочете това което му поднасят за подпис. Ако счита, че това, което му поднасят за подпис не е коректно или противоречи на условията по трудовия му договор /независимо дали става въпрос за извънреден труд или промяна на длъжността/, не следва да го подписва. Заплахи от рода „ще стане лошо“, „ще те уволня дисциплинарно“, са чиста проба изнудване /ако мине номера/. Трябва да се знае, че един работодател доста трудно може да уволни работник само защото той не се е съгласил с негова принуда. Трябва да се знае обаче, че при ВЕЧЕ подписан документ /молба за напускане, молба за неплатен отпуск, споразумение за смяна на срока на договора и др./, почти невъзможно е да се докаже, че е плод на принуда от страна на работодателя. Все пак, всички носят глава на раменете си и имат очи, знаят да четат и т.н. Моят съвет към всички е: четете преди да подписвате, мислете какво ще ви причини това и отстоявайте мнението си. Ако ви карат да работите извънредно, то затова трябва да има изрична заповед, книга която се води и се внася в Инспекция по труда. Не работете без трудов договор, изисквайте той да отразява действителните факти на трудовата ви дейност – длъжност/задължения, работно време, работно място, трудово възнаграждение. Никой няма право да кара работник в законоустановен отпуск, още повече заради нетрудоспособност /болнични/, да ходи на работа. Никой няма право да прекъсва болничен лист. Дори самият работник да се чувства добре и да иска да ходи на работа, това е незаконосъобразно.
  Грамотността е нещо хубаво. Доказва интелигентност и прави добро впечатление. 99% от коментарите тук бяха неграмотно написани, но не в това е въпросът. Гражданка е поискала помощ – ако можете, дайте я! Ако не сте в състояние, проявете съчувствие. Ако дори това не е по силите ви, не правете забележки!
  Накрая: Ако имате проблеми с работодател, желаете консултация по въпросите на социалното и трудово законодателство, въпроси за пенсии, осигуряване, обезщетения, ако около вас има дете в риск – ПОЗВЪНЕТЕ НА ТЕЛЕФОН 080088001! Този номер се набира абсолютно безплатно от цялата страна и от мобилен, и от стационарен телефон. Това е Център за информация и консултация към Министерството на труда и социалната политика. Ще получите безплатна експертна консултация, всеки ден /и събота, и неделя/ от 8 до 20 ч. Звънете и се консултирайте ПРЕДИ да подписвате нещо, което считате за нередно или подозрително. Ще ви бъде оказано съдействие, ще получите информация! Надявам се да съм била полезна!
  С уважение,
  Надя

 38. Иванова казва:

  Здравейте Гергана, моят съвет е да подадете жалба до Комисията за защита от дискриминация. Влезте в сайта на КЗД и вижте образец на жалба и я пуснете по пощата директно на адреса на Комисията. Желая Ви успех.

 39. устес казва:

  просто взимаш една тръба и му отваряш главата пред тях или наемаш някой да го направи за теб, пак след това да видим дали ще прави така

 40. stefi казва:

  Здравейте!
  Намирам се в сходна ситуация . От три години работя в една частна фирма като отчетник-счетоводство,но в действителност се явявам единствен счетоводител и понастоящем съм в болничен 45 дни преди раждане.Поради липсата на необходимите документи не успях да направя месечните приключвания през тази година и се наложи заместничката ми на базата на обобщени справки за продажбите да приключва вместо мен.Преди два дни работодателят ми поиска среща,на която в прав текст ми каза,че не съм си свършила работата и трябва да му възстановя парите,които е платил на заместничката ми за несвършеното от мен,а именно 3 месеца по 1 100 лева.От малък град сме и просто не знам как да постъпя.Ще съм благодарна на всеки съвет от Ваша страна.

 41. krissten казва:

  Zdraveite mili hora :) molq da mi pomognete. Podlojena sum ejedneven neprekusnat psihi4eski tormoz ot prekiq mi na4alnik na koito sum sekretarka. Hodq s ujas i strah na rabota. Neprekusnato sum hulena za vsi4ko. Za 4ujdi gre6ki ili propuski v rabotata pak az sum ma4kana. Nqmate ideq za kakvo govorq. Az rabitq s valqk, koito ma4ka nadolu, no nagore lazi. Za salzite izplakani ot unijenie nqma da govorq – te sa okean. Molq kajete mi kum koi organ da se oburna za zakrila predi da umra ili da poludeq. O4akvam s nadejda otgovora Vi. Ostavam s hvajenie: Kriss

 42. Milena. Ivanova. Neikova казва:

  Imam tormoz na rabotnoto. Mjasto. Vseku den. Kifato aam na amjana eabotja pri dilar kam Rimpwteol. Mu krwahti. Dori kliebtite i peacjat zabwlehja i kazvar che shte. Pusnat iplakvabe. Sreshru upravitelkata. Tja. E badeshta. Snaha. Na. Dilarjata. I si misli chw az. Niahti. Xhe sam pi filjana u a dce cushe. Mojw da me ynifava. Tiva si e. Chust tienoz. Vxgwra. 27.04. Dilarkata. Mi se. RaKrwahtja. Ok ed. Vsichki. Za 5. Nesha za koi o. Na to sa moja snuana. No e o sam. Uvedomena. Nito. Sam vibocna. ashto. Se. Namaljat. Lam putw. Boshtem. Xhe az. Bjanam i. Meaec. A veche isjam da. Da. Napusna zashto ogranitelute stohat. C. Vwbzubostabxihata,zashto vzimat. Vestnicu. Che. Te. Sa. Gi. Nauchili. Jadat. Su. Tan. Pracjat si. Jakto. Sa. Gu. Bauxhilu, xge az. Nemofa. Da. Se. aradvan. Na. Parva. Zaolata. Sano. Globi,, ne e iatena. Otkradnat. Pidarak. Na. Spusanie. I pak. Ne e. V moja. Smhana. ,tova si e. Psihichesji tormoz. I. Imame. Podaraj jam edni cigari. Zapalka. Oatavih k belegka. Skabdal Ashto san dala zapalja. Ne i. Ravorja s pari pochti pi 10 090. Na dwn. I sojunwnti. Nemojw. Da ae krwahtu. Njamame udova harakteristika. Ne sa mi vneseni i sigueno vi ne sa mi plateni ot rabotim den si klin za glupoativ,tova e tormoz. M,neukova sofija5

 43. arnaudovbobi казва:

  А каква е процедурата, когато инвестираш пари във фирма, която ти гарантира, че ще те предпази от лъжци, а точно тя е такава, че дори ти иска 30% от сумата, която си им „ПОДАРИЛ“, ДА, това са CHEK AND PAY……. чуете ли ги – БЯГАЙТЕ И С УШИТЕ СИ

 44. vikialeksandrova казва:

  Предвидливо си подбират клиентите, които да излъжат

 45. viktorpopov казва:

  arnaudovbobi казва:09.03.2018 в 12:23
  А каква е процедурата, когато инвестираш пари във фирма, която ти гарантира, че ще те предпази от лъжци, а точно тя е такава, че дори ти иска 30% от сумата, която си им „ПОДАРИЛ“, ДА, това са CHEK AND PAY……. чуете ли ги – БЯГАЙТЕ И С УШИТЕ СИ

  Отговор

  ПРОЦЕДУРАТА БОБИ Е, ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОБЕДИНИМ, ЗА ДА МОЖЕМ С ВСЯЧЕСКИ УСИЛИЯ ДА ГИ ПОБЕДИМ И ДА НИ ВЪРНАТ ОТКРАДНАТИТЕ ПАРИ!!!!!!!!!!!!!

 46. ralicadimitrova23 казва:

  НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА САМО, ЗАЩО ПОСТОЯННО СЕ ТРИЯТ КОМЕНТАРИ И СТАТИИ ЗА ФИРМИТЕ BROKER DEFENSE, CHECK AND PAY, WARNING TRADING- МНОГО МИ Е ИНТЕРЕСНО ПОД ЧИЯ ЗАКРИЛА СА И ДО ТАКАВА СТЕПЕН ЛИ СА ИМУНИЗИРАНИ, ЧЕ ДОРИ И ИНТЕРНЕТ ПРОСТРАНСТВОТО СЕ ОПИТВАТ ДА МАНИПУЛИРАТ

Обратна връзка


Отговори / Коментирай

You must be logged in to post a comment.

ПУБЛИКАЦИИ

Категории

Архив по дата

март 2013
П В С Ч П С Н
« фев   апр »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031