Здравейте скъпи читатели, надявам се и колеги.
Това е моята първа статия в интернет пространството, и моля да бъда извинен за евентуални грешки в начинанието си.
Реших да пиша за най наболялия ми проблем от моята сфера, а именно защо хората не оставят бакшиш в заведенията. Аз работя от 17години, като барман и сервитьор и смея да твърдя, че съм професионалист. Имам документ за завършено образование по специалността и съм работил само това.
Любимото ми нещо в работата ми е, като ми кажат, че всичко е било перфектно и накрая не ми оставят бакшиш. Тези хора не могат да разберат, че това ако продължава така, няма да е далеч времето, когато ще ги обслужват разни емигранти, малцинства и други подобни, със съмнителни намерения спрямо клиентите и видимо ниска култура и хигиена.
Защо според мен трябва да се оставя бакшиш?
Един некадърен сервитьор може да Ви провали не само една на пръв поглед обикновена вечеря, но и бизнес обяд, тържество и всякакви подобни поводи на които, Вие искате да се покажете, колко са важни хората срещу вас, и как искате само най доброто за тях. Повярвайте ми, ставал съм свидетел на скандал за опропастен тоалет, но не по адрес на сервитьора, а половинката обвини мажа си, че я завел в най голямата дупка. Виждал съм, как сделка не се сключва, защото сервитьора не знае кое ястие с какво месо се приготвя и в крайна сметка, араби ядат свинско и след като се разбира, те се разсърдиха на домакина си, а сервитьора остана без бакшиш, но на него какво му пука за изпуснатите ползи на клиента.
Така че, скъпи читатели, Вие сте утрешните ни клиенти и много зависи от вас дали професията сервитьор ще бъде оставена в ръцете на невежи тинейджъри. или след като видите класно обслужване ще оставите 10% бакшиш, както е прието, и по този начин ще стимулирате хората, коит хранят семейства да останат в занаята и да се грижат за приятното Ви прекарване по заведенията.
Заплатите на сервитьорите не само в България, но и в цял свят като цяло са ниски, но нормалната сума на края на месеца се оформя предимно от бакшиша, който навсякъде се дава без подсещане от сервитьора. Видите ли, че той Ви връща дребните, с които сте му закръглили сметката, това не означава, че не Ви е разбрал, а напротив той иска да Ви подсети че това е само закръгляване на сметката и, показва на другите на масата че сте пропуснали бакшиша или сте стиснат.
И накрая искам да кажа, нищо че не сте поръчвали бакшиш, платете го, че да сте сигурни че следващото посещение в това заведение, ще протече чудесно, защото сервитьорите имат много добра способност да запомнят клиенти, и в следващият път когато, клиент седне при колега на, който не е оставил бакшиш, повярвайте ми получава обслужване като в столова.

Взето от нета.