Здравейте!

Искам да ви споделя моята история за това какво съм работил в Германия, на какви хора и схеми попаднах там, какво беше заплащането и въобще какви бяха условията и последствията от работата ми там чрез агенцията KA-MER за подбор на персонал в сферата на животновъдството в Германия.

През изминалата 2014-та година заминах за Германия да работя в кравеферма, която точните и координати са в село Vettin (Ветин) област Brandenburg (Бранденбург), точно м/у Berlin (Берлин) и Hamburg (Хамбург).. Собственика на тази кравеферма е холандец. Alvin (Алвин) е малкото му име на 34г., а фирмата му е „Lindenberger Agrar“ с местонахождение на офиса му в съседното село Lindenberg (Линденберг).

Условията предлагани от Lindenberger Agrar са следните:

– Заплащането, което той даваше беше 6 евро на час.

– Работното време на смени – сутрин от 5:00 до 10:30/11:00, обяд от 13:00 до 18:00/18:30 и нощна от 21:00 до 02:00/02:30. Средно една смяна е около 5:45 до 6:00 часа. За един месец се правят около 280-300 и повече часа. Работни дрехи не ви дава и на края на работния месеца, Alvin (Алвин) ви приравнява работните смени на 5:15ч.! Т.е. всеки месец удря брадвата с по около 20/40 часа и реално ви заплаща не на час, а на колкото си прецени, че си заслужил. Това е за всички и няма случаен принцип!

– Настаняват ви в едно таванско помещение над доилна зала. 10-11 човека са настанени в 5 стай с две общи бани и тоалетни и не редовно течаща вода. Питейната вода от чешмата е негодна за пиене! Тези хора разполагат с една готварска печка, 4 средно големи хладилника, една микровълнова. Отоплението през зимата е на парно, но не е съвсем редовно работещо. Мизерията е сравнително висока и за това, работодателя ви одържа 100 евро месечен наем! Самата кравеферма се намира в едно много малко село и най-близкия хранителен магазин е на около 20км. в Pritzwalk. Т.е. ако не сте там със собствен автомобил ще ви се наложи да се молите на „старейшината“ Валентин Колев да ви закара или да ви купи храна, а той не е по услугите!

– Получавате и лошо отношение и несигурност!

Въпросният работодател използва услугите на фирма или агенция за подбор на персонал в сферата на животновъдството за района там..
Тази агенция е „KA-MER“ с уеб сайт – http://www.ka-mer.de/ Собственика на тази агенция се казва Гюндюз Кан (кюрд), който зет му е Българин от турски произход с местожителство от град Хасково, името му е „Лари“ или поне така го наричаха всички.. Тази агенция посредник, до колкото аз знам.., снабдява поне 4-5 ферми с персонал от български граждани, които в момента са около 50 души. Главната роля за набиране на работна ръка от България я играе лицето Лари.

Заминах да работя там не чрез въпросната агенция, а чрез познат. Когато пристигнах там, аз нямах никаква представа за тази агенция и какви условия тя има, за да работя там. Започнах работа веднага. Без договор, без адресна регистрация, без да ми дадат някакви работни дрехи.. Само едни ползвани ботуши получих! Знаех само, че работя за 6 евро на час. В последствие ми казаха, че съм трябвало да си направя копие на личната карта и да го предоставя на Гюндюз Кан, който уж щял да ми направи трудов договор.. Така до днешен ден аз не съм видял от него нито договор, нито съм подписвал какъвто и да е документ за работа. След 10-15 дни си направих адресна регистрация, на която получавах писма от АОК и разбрах от по-старшите колеги там, че съм регистриран в немското здравеопазване, на което обаче трябва всеки месец да се внасят вноски от 245 евро задължително! Тази сума за осигуровките ми се одържаше от заплатата – всеки месец! Отделно., едва когато бях пристигнал там и вече бях направил една работна седмица, лицето „Лари“ (зетя на Гюндюз Кан) ми заяви, че му дължа 300 евро еднократна комисионна за това, че работя вече там. Условие, което не ми беше казано, преди да взема решение да замина за работа там! Т.е. извиха ми ръцете при заварено положение! На два пъти от две месечни заплати му ги платих. След близо 3 месеца осъзнах, че там има голямо текучество на хора и никой не може да се задържи повече от 3 месеца, дори да иска или да е перфектен в работата си, защото двама от най-старшите работници в кравефермата с „Лари“ са в една схема за събирането на еднократните комисионни от новодошлите работници.. Оказва се, че те нямат никакъв интерес да се застояват хората, защото като има текучество на хората, има комисионни! И поради тази причина двамата по-старшите колеги там, единият се казва Валентин Колев от гр. Стара Загора, а другия Христо от гр. Хасково започват да играят играта на добрия и лошият, като по този начин създават психическо напрежение сред хората така, че сами да се отказват от мераците си да се заседяват на работа там.. Аз лично се задържах на работа там едва 5 месеца и половина, но не защото исках да изкарам толкова, а защото не исках да се прибирам без пари.. Както и да е.. Върха на разочарованието ми беше чак когато седмица преди да си тръгна окончателно от там, получих писмо от АОК, че им дължа 4000 евро в 14 дневен срок за не внесени вноски, които всъщност съм ги плащал всеки месец от заплатата си на мошеника Гюндюз Кан!

Така моя гурбет в Германия завърши със задължение към АОК.

Не разбрах, как мошеника Гюндюз Кан с моето копие на личната ми карта е можел да ме регистрира в АОК , без да съм присъствал лично или да съм го упълномощил да ме представлява, пред каквато и да е институция и накрая да нося персонална отговорност за нещо, което е направено без мое знание!?

http://www.nekorektno.bg/wp-content/uploads/gravity_forms/1-c613c8f6c54ee219d598ff8dbb7122bc/2015/03/vettin.png