Наградата се дава най-често на хора, които вследствие собствената си глупост са загубили живота си, но също и на живи хора, загубили само репродуктивните си способности. Наградата е учредена на името на създателя на еволюционната теория Чарлз Дарвин
Наградите се присъждат само в случаите, когато лицето само е причинило смъртта или импотентността си, демонстрирайки върховна глупост или недалновидност. Не се присъждат награди при нещастни случаи и убийства. Критериите за присъждане на наградата са следните:

Неспособност за възпроизводство
Кандидатите за наградата трябва да са или мъртви, или живи, но неспособни да имат поколение. Тази клауза понякога е предмет на спорове, тъй като кандидатите може вече да имат деца или ако способността за възпроизводство е изгубена поради лошо здравословно състояние и пределна възраст. За да се избегнат спекулации, свързани с оплождане инвитро, изкуствено осеменяване и клониране, оригиналните награди „Дарвин“ прилагат теста с пустинния остров: ако лицето се намира на пустинен остров с фертилно лице от противоположния пол, но е неспособно да създаде потомство, то може да бъде номинирано за наградата. Като цяло, носителите на наградата са или мъртви, или доказано стерилни, или в затвор с доживотна присъда, без възможност да избягат или да бъдат помилвани.

Изключителност
Кандидатите трябва да са демонстрирали сензационна, изумителна глупост. Тъй като наградата „Дарвин“ е хумористична награда, обстоятелствата около всеки от потенциалните кандидати трябва да бъдат уникални по своята абсурдност, което изключва някои глупави, но все пак често срещани причини за самоубийство по непредпазливост, като например пушене в леглото. Причина за номинация обаче е бил случай, когато пациент е запалил цигара, въпреки лекарското предупреждение да не пуши, тъй като е намазан с мехлем, който има свойството да се възпламенява.[3]

Самопредлагане
Кандидатите трябва сами да са причинили смъртта или загубата на репродуктивните си способности. Наградата не се присъжда при трагични обстоятелства довели до смъртта или стерилитета на други хора. Не се признава убийството на приятел с ръчна граната, но се признава причиняването на собствената смърт при създаването в домашни условия на устройство за почистване на комина на основата на граната.[4]

Зрелост и съзнателност
Кандидатите за наградата „Дарвин“ трябва да са (били) способни на нормална преценка. Те трябва да са (били) психически здрави и преминали възрастта, която по закон е необходима за получаване на шофьорска книжка.

Възможност за проверка
Обстоятелствата около кандидатите трябва да могат да бъдат удостоверени. Историята трябва да е била документирана от достоверни източници, като статии в уважавани вестници, телевизионни репортажи или отговорни свидетели. Ако за дадена история се открие, че не е истинна, носителят на наградата се дисквалифицира. Особено забавните случаи се прехвърлят към архивите с градски легенди.

Дали геномът се е изчистил и са останали само най-добрите? А дано, ама надали!
Кандидат за тазгодишната награда за глупава смърт е бившият разследващ журналист Лий Халпин. Той имал за задача да разработи материал, свързан с живота на бездомните в Англия. Отдаден на професията си, 26-годишният журналист решил да се престори на клошар, за да може успешно да се “потопи” в атмосферата. Така и станало. Последните думи, които близките му чули от него, били: “Ще спя на земята, ще прося храна, ще разговарям с възможно най-много бездомни. Искам сам да се почувствам като такъв.” Три дни по-късно журналистът бил намерен мъртъв. А като причина за смъртта е посочено замръзване.

Лауреат за “дарвинист” на всички времена е инвалид, който “изпуснал” асансьора. В яростта си мъжът в инвалидна количка се блъснал три пъти в асансьорната врата с надеждата да я отвори и да влезе. С последния удар той успява да я разбие. Не преценява обаче, че асансьорът е на друг етаж, пада в шахтата и умира. Нелепата случка се разиграва през 2011 г. и е заснета от камера. До момента тя е събрала най-висок процент гласове на уебсайта, откакто съществува конкурсът – 9% от възможни 10.

С няколко стотни по-малко е историята на австриец, който загубил живота си при удавяне в мивка. Оказало се, че мъжът се прибрал под влиянието на алкохол и наркотици. Вместо да влезе през вратата, той се промушил през полуотворения кухненския прозорец. Упоен до несвяст, австриецът останал с крака стърчащи навън и глава, забита в мивката. За лош късмет той бутнал и кранчето с топлата вода. Мивката се напълнила с вода, а той не можал да мръдне.

В класацията няма българи. Засега. Но имаме потенциал. Само си спомнете песента “О, колко си прост!”.

Препиване с клизма
58-годишният Майкъл Уорнър от Тексас страдал от алкохолизъм. По думите на жена му Майкъл бил пристрастен не само към “твърдото гориво”, но и към клизмите с него. Заболяване на гърлото му пречело да приема алкохол през устата. Затова и мъжът започнал да се “налива” не по широкоизвестния способ – перорално, а ректално, т.е. през аналното отверстие. За запоите обаче Майкъл имал нужда от помощта на жена си. Тя му помогнала и в последното нестандартно напиване.
Тогава той изсипал три литра спиртен алкохол в дебелото си черво и се упоил до безсъзнание. Макар вече в несвяст, организмът му продължил да всмуква изсипания алкохол. Това довело до отравяне на кръвта и летален край за мъжа. При аутопсията токсиколозите установили, че нивото на алкохол в кръвта му е 6 пъти повече от животозастрашаващата норма.

Киевски риболовец изби рибата и себе си
Киевски риболовец измислил нов, по-лесен и бърз начин за ловене на риба.
По повод първата годишнина от смъртта на тъща си мъжът решил да празнува, като иде на риболов. 43-годишният мъж прокарал електрически кабел от къщата си до най-близката река. Той свързал единия край на кабела със захранването, а другия пуснал в реката.
От електрическия удар рибки започнали да изплуват с коремчетата нагоре по повърхността на водата. В радостта си мъжът забравил да изключи тока и побързал да обере улова си. Както може да се очаква, съдбата му била същата като тази на рибите – мъжът се “опържил”, все едно е на електрически стол.

Китайски вестник съобщава за мъж, който е умрял по също толкова нелеп начин – ял е от рибата, която сам е отровил. Оказва се, че няколко дни по-рано той изхвърлил токсични химикали в близкия водоем. Без да помисли за последиците, мъжът решил да улови и малко риба за вечеря от същата река, която току-що замърсил. Разбрал грешката си едва след като се наял обилно с риба и му прилошало. След три дни диария и повръщане мъжът починал.

Да станеш жертва на реклама
33-годишният англичанин Дарън печели наградите “Дарвин” през 2006 г. благодарение на наивността си. Англичанинът вижда реклама на яке, според която връхната дреха е много здрава и може да издържи на атака с нож. Ентусиазиран, мъжът купува дрехата, защото смята, че ще му послужи като щит. След като се прибира вкъщи, той решава да подложи на тест якето си. Вместо обаче да го сложи на закачалки и да прокара нож през него, той го облича и се намушква няколко пъти. Уви, покупката му не издържа изпитанието. А Дарън умира.

Чехкиня самоуби мъжа си
Вера Червак от Прага чула слухове, че мъжът изневерява. Отчаяна, жената посегнала към алкохола, за да удави мъката си. След като пресушила една бутилка, тя стигнала до радикалното решение да се самоубие.
С убеждението, че вече няма за какво да живее, жената тръгнала към терасата на третия етаж на дома си. Самоубийцата обаче не знаела, че в абсолютно същия момент мъжът се прибира вкъщи. Вера скочила и паднала точно върху съпруга си. Мъжът изиграл ролята на дюшек и омекотил падането . Затова и тя се отървала с няколко натъртвания. Мъжът обаче нямал този късмет. Впоследствие Вера Червак се свестила в болницата, където разбрала, че е станала вдовица.

Това не е единственият случай, при който мъж умира нелепо заради жена си. По време на разгорещен семеен скандал 25-годишен съпруг хвърлил любимата си от прозореца на осмия етаж. И този път обаче късметът бил на страната на женския пол. 20-годишната съпруга се оплела в електрически жици и останала да виси там. Дали за да я спаси, или за да довърши започнатото, мъжът скочил след нея.

Каквото и да е била целта му, той не успял да я изпълни. “Полетът” му имал съвсем различна траектория. Мъжът не можал да уцели нито жена си, нито жиците, в които се е оплела, и се размазал на пихтия. За съпругата му пък се оказало, че има девет живота – оцеляла след хвърляне от осмия етаж и оплитане в жици, по които тече електричество. 20-годишната успяла да се добере до съседна тераса и останала невредима.

Аплодисменти за Хилда
Акробат с прозвището Од загинал на арената на цирк в Северен Тайланд. Задачата на джуджето акробат била да скочи от трамплина. Той скочил под грешен ъгъл и отлетял настрани.
За лош късмет обаче мъжът се озовал в устата на току-що прозяващия се хипопотам Хилда. Животното, което било свикнало да поглъща големи предмети, не се поколебало и глътнало джуджето.
Ветеринарите обяснили, че Хилда не е искала да изяде акробата, а просто имала придобит рефлекс да хваща големи предмети с уста. Затова и глътнала акробата. Те добавили, че това е първият път, в който виждат хипопотам да погълне цирков артист. Публика от над хиляда души станала свидетел на зрелището. Въпреки гледката всички продължили да пляскат развълнувано. Едва когато се съобщило по микрофона за трагичния инцидент, публиката разбрала, че гълтането на цирков артист не е част от програмата. /trud.bg